Matrend

cropped matrend magazin.png

Az állítólagos információ szerint egy jávorszarvas látható egy videón, amint nyugodtan sétál a mezőn Bodrogköz környékén. Ez a faj a legnagyobb szarvasfajok közé tartozik, és akár 700-800 kilogrammot is nyomhat egy bika. Nem zárható ki, hogy eljutott Magyarországra.

Nézze meg ezt a 12 részből álló kereskedési oktatóvideót » A videót a Bodrogköz.info tette közzé, állítólag a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pácin közelében készült. A felvételen jól látható az állat, azonban nem igazolt, hogy tényleg Magyarországon rögzítették. A Sokszínű Vidék megkereste az illetékes Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságot, akik közölték: “a feltételezett észlelésről nincs megerősített információnk”.

Annak ellenére, hogy nincs bizonyíték, hogy valóban Magyarországon kapták lencsevégre, nem lehet kizárni, hogy jávorszarvasról van szó, mivel ritkán, de előfordulhatnak Magyarországon. A jávorszarvasok a legnagyobb szarvasfélék, akár a 200 centiméteres marmagasságot és a 700 kilogrammot is elérhetik, sőt a tehenek is akár fél tonnát is nyomhatnak.

Az európai erdőkben élő gímszarvas bikahoz képest, ami körülbelül 150 centiméter magas és körülbelül 200 kilót nyom.

Ez egy ritka, de nem példa nélküli esemény. A jávorszarvasok főleg az északi területeken élnek, például Skandináviában és Lengyelország északi részein, bár Magyarországon is időnként felbukkannak. Ha a Bodrogközi észlelés megbízható, feltehetően Lengyelországból érkezhetett.

Sőt, a történelmi időkben a Kárpátok északi vonulatain is élt jávorszarvas, és manapság is fel-felbukkan Szlovákiában. Onnan már csak egy ugrás a Bodrogköz, de a faj törzsterülete Észak-Lengyelországban található. Legutóbb 1989-ben látogatott el Magyarországra egy példány, aki Borsodban, Szuhogy térségében figyeltek fel rá, majd le is lőtték.

Azonban jelenleg ez törvényesen nem megengedett, mivel a jávorszarvas nem szerepel a vadászható fajok listáján. Valószínűleg, ha valóban a világ legnagyobb szarvasfajának egyede tévedt hozzánk, nem marad sokáig. Általában északon érzi jól magát, ahol sokkal hidegebb környezetben él, és más táplálékkínálatot preferál. Elképzelhető, hogy hamarosan visszatér, vagy lehet, hogy már megtette.

via 24.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük