Matrend

cropped matrend magazin.png

Idén júliustól az adóhatóság 70 százalékos adót vet ki a magánszemélyek igazolatlan eredetű jövedelmeire – figyelmeztet Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint vannak, akik abban reménykednek, hogy a Revolutra érkező pénzeik mentesek lesznek a hatósági eljárás alól. Azonban ez téves, mert az adóhatóság (ANAF) “rátekint” ezekre a bankszámlákra.

Jelenleg az a szabály, hogy a 10 százalékos jövedelemadó helyett 16 százalékos adót számolnak fel azokra, akik olyan jövedelemhez jutnak, aminek forrása nem azonosítható. Az adóelkerülés visszaszorítása és a költségvetési bevételek növelése érdekében 2023. július 1-jétől 70 százalékos adót vezetnek be a magánszemélyek igazolatlan eredetű jövedelmeire.

Debreczeni László arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy 2023. július 1. előtt van lehetőségük bevallani jövedelmüket és kifizetni a 16 százalékos adót. Ha ezt elmulasztják, az adóhatóság magas kockázatú adózóknak minősítheti őket, és a jövedelmük átvizsgálása után már az új szabályoknak megfelelően, 70 százalékos adót kell fizetniük.

Nem menekülhetnek azok sem, akik a Revolutot használják jövedelmük gyűjtésére. Világszerte 18 millióan élvezik a Revolut nyújtotta előnyöket, például a kedvezményes devizaváltás vagy a felhasználók közötti ingyenes és gyors átutalás. Azonban ez aggodalmakat válthat ki a jövőben a magánszemélyek körében, mivel az adóhatóság (ANAF) kikérheti a Revolutos banki kivonatokat, és 70 százalékos adót szabhat ki azokra az összegekre, amelyeknek az eredete igazolatlan.

Debreczeni László szerint sokan tévesen hiszik, hogy a Revolut-számláik rejtve maradnak az adóhatóság elől. Ezért gyakran olyan gyakorlat alakult ki, hogy például feketén kapott fizetéseket a Revoluton keresztül kapják, vagy például autószerelők és kozmetikusok Revoluton keresztül fogadják el az ügyfeleiktől a szolgáltatásaik ellenértékét.

Az adószakértő azt javasolja az érintetteknek, hogy vallják be ezeket a bevételeket és fizessék be a jövedelemadót, mert különben az ANAF 70 százalékos adót szabhat ki azokra az összegekre, amelyeket már elköltöttek. Az adótartozások öt év alatt évülnek el. Így a magánszemélyek akár évekkel később is szembesülhetnek azzal, hogy az adott összeg után 70 százalékos adót kell fizetniük, ha nem tudják megmagyarázni az adott bevétel eredetét.

Debreczeni László úgy véli, hogy azokat az alkalmi utalásokat valószínűleg nem fogják 70 százalékos adóval sújtani, például amikor egy társaság egy vendéglői számlát fizet meg és valaki Revolut-számlára utalja az összeget. Ugyancsak valószínű, hogy egy társaság által összegyűjtött pénzt, például ajándékra vagy kirándulásra, nem fogják 70 százalékos adóval sújtani, ha valaki Revolut-számlájára utalják azt, vagy ha a szülő rendszeresen utal pénzt a gyerekének.

Az adószakértő azt tanácsolja a Revolut-számlára utalóknak, hogy minden esetben írjanak magyarázó szöveget is, amit az applikációban megtehetnek. Ez lehet például “gyűjtés ajándékra X-nek” vagy “gyűjtés görögországi kirándulásra”. Ez azért hasznos, mert már a bankszámlakivonaton megjelenik a bevétel indoklása, és az érintett akár évekkel később is tudni fogja, hogy az adott összeget miért kapta.

via maszol.ro

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük