Matrend

cropped matrend magazin.png

A WHO jelentése szerint folyamatosan csökken a dohányosok aránya a világon. Míg 2000-ben még minden harmadik ember dohányzott, addig 2022-ben már csak minden ötödik felnőtt. Az Egészségügyi Világszervezet kiemeli, hogy 150 ország, köztük Brazília és Hollandia, komoly előrelépést tett a dohányzás visszaszorítása terén. Brazília 2010 óta 35 százalékos, Hollandia pedig 30 százalékos csökkenést ért el a dohányzás terén.

Jelenleg mintegy 1,25 milliárd dohányos él a világon, de az arányuk csökken, és 2022-ben már csak minden ötödik felnőtt dohányzott. A WHO továbbra is támogatja a dohányzás elleni erőteljes fellépést és az ellenállást a dohányiparral szemben. A legújabb adatok szerint a délkelet-ázsiai régió vezet a lakossági dohányfogyasztás tekintetében 26,5 százalékkal, de Európa is közel áll hozzá 25,3 százalékkal.

A WHO arra sürgeti a világ országait, hogy fokozzák az erőfeszítéseiket a dohányzás visszaszorítása érdekében. A “Global Tobacco Industry Interference Index 2023” szerint a dohányipar tevékenységével szembeni hatékonyság világszerte csökken, és a WHO szerint aggályos, hogy Európában a nők dohányzási aránya sokkal magasabb, mint a globális átlag, és a csökkenés mérsékeltebb.

Az Egészségügyi Világszervezet hangsúlyozza, hogy bár a dohányzás csökkenni látszik, valószínűtlen, hogy 2025-re sikerül a globális dohányzást 25 százalék alá csökkenteni. Néhány országban alig történt változás az elmúlt években, és egyeseknél, mint például Kongó, Egyiptom, Indonézia, Jordánia, Omán, Moldova, a dohányzás aránya növekedett.

A WHO külön figyelmet fordít a gyermekek védelmére a dohányipari manipulációkkal szemben, és az idei Dohányzásmentes Világnapot e témának szenteli. Egyre több országban terjeszkednek a tiltások az elektromos cigarettákra és más kapcsolódó termékekre.

via portfolio.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük