Matrend

cropped matrend magazin.png

Egy pszichiátriai beteg fogvatartott meggyilkolta társát a tököli börtönben, miután két fogvatartott összecsapott a pszichoszociális részleg egyik kétszemélyes zárkájában.

Vitatkoztak Az elsődleges információk szerint két fogvatartott, akik mindketten pszichoszociális elkülönítésben voltak és szakszerű egészségügyi kezelésben részesültek különböző pszichiátriai betegségeik miatt, vitatkozni kezdtek valami miatt.

Ülőkével ütötte Egyikük eddig nem tisztázott okból megfogta a zárkafelszerelés részét képező fogvatartotti ülőkét, és többször ütötte vele a másik elítélt fejét, aki a támadás következtében életét vesztette.

Megpróbálták újraéleszteni A felügyelet azonnal észlelte a támadást, és azonnal intézkedett. A bűnös elismerte tettét és nem tiltakozott az ellen. Közben megkezdték a támadás áldozatának újraélesztését, használtak defibrillátort, és értesítették az Országos Mentőszolgálatot, de a fogvatartott életét már nem sikerült megmenteni.

Skizofréniában szenved Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője elmondta, hogy a 39 éves elkövető már börtönbe kerülése előtt is pszichiátriai beteg volt, skizofréniában és más mentális betegségekben szenvedett, és már korábban is gyógyszerezett és terápiás kezelésben részesült.

Pszichoszociális részleg A börtönök a pszichoszociális részlegeken helyezik el azokat az elítélteket, akik speciális gondozást igényelnek mentális állapotuk vagy személyi körülményeik miatt. Itt pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek segítik a pszichiátriai problémákkal küzdő elítéltek reintegrációját speciális terápiás és reszocializációs programokkal.

Állapotukat vizsgálják A börtönök pszichológusai és mentálhigiénés szakemberei folyamatosan monitorozzák és értékelik a veszélyeztetett fogvatartottak pszichés állapotát, de minden erőfeszítésük ellenére előfordulhatnak tragikus események.

A személyzet ellen támadnak A magyar börtönökben nagyon ritkán fordul elő halálos kimenetelű fogvatartotti konfliktus. Tavaly és azelőtt egy-egy eset, 2022-ben két eset történt, míg 2019-ben és 2020-ban egy sem. Az is előfordul, hogy a fogvatartottak inkább a börtön egészségügyi személyzetét támadják meg, mint egymást.

Támadás a Csillagban Pár hónapja például egy elítélt megpróbálta megerőszakolni egy Csillagbörtön dolgozóját, míg 2022-ben Lengyelországban, Rzeszów városában egy pszichiátriai beteg elítélt meggyilkolta a börtönpszichológusát.

via kekvillogo.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük