Matrend

cropped matrend magazin.png

Az elmúlt húsz évben az EU-ban közel 3 millió ember életét lehetett volna megmenteni, ha a svéd modellt alkalmazzák, amelynek eredményeképpen Svédországban ma már kevesebb mint 5 százalék a dohányzó felnőttek aránya. Ez a modell nagyon tanulságos lehet számunkra, magyarok számára is, különösen figyelembe véve, hogy hazánkban vezető a daganatos megbetegedések okozta halálozások terén az EU-ban.

Bár 2011 és 2019 között a daganatos halálozási mutatók javultak a magyar nők és férfiak esetében, még mindig szomorú tény, hogy tavaly minden negyedik magyar ember a rák következtében vesztette életét. Emellett Magyarországon arányaiban kétszer többen halnak meg szájrák miatt, mint az EU-ban, és négyszer annyian, mint Svédországban.

Az 50 év alatti korosztályban az elmúlt harminc évben 27 százalékkal emelkedett a daganatos megbetegedésben elhunytak száma. Évente több mint egymillió ember hal meg rák miatt, és a kutatók szerint ezt életmódbeli változásokkal lehetne ellensúlyozni: testmozgással, egészséges táplálkozással, dohányzás és alkoholfogyasztás mérséklésével.

Svédország az élenjáró ezen a téren, mivel már az idén füstmentes országgá válhat. Ehhez hosszú éveken át tartó, céltudatos program szükséges, amely inkább a felvilágosításra, valamint a dohányosok számára alternatív megoldások biztosítására koncentrál. A svéd modell központi eleme az ártalomcsökkentés és a füstmentes alternatívák, mint a hevítéses dohánytermékek, az e-cigaretta vagy a nikotinpárna.

A kutatók úgy vélik, hogy mindez hozzájárult ahhoz, hogy Svédországban a legkevesebb a dohányzással összefüggő megbetegedések száma, és itt a legalacsonyabb a dohányzás okozta halálesetek aránya. Az északi országban a tüdőrákra visszavezethető halálozás az uniós átlag felét sem éri el.

Az említett kutatás szerint 2000 és 2019 között mintegy 2,9 millió halálesetet lehetett volna elkerülni, ha az EU-ban a svédországi tendenciák szerint csökkennek a dohányzás okozta halálozási számok. Magyarországon ez 250 ezer emberéletet jelent, ugyanis ennyit veszítettünk el 20 év alatt a dohányzással összefüggő okok miatt. Az Egyesült Királyságban 680 ezer, Lengyelországban 442 ezer életet lehetett volna megmenteni a svéd modell segítségével.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük