Matrend

cropped matrend magazin.png

A tervek szerint szeptembertől elindulnak azok a tanfolyamok, amelyek lehetővé teszik a “B” kategóriás gépjárművezetői engedéllyel rendelkezők számára, hogy részt vegyenek az autóbuszvezetői “D” kategóriás jogosítvány megszerzését célzó képzéseken – jelentette be az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió “Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában.

Nagy Bálint rámutatott, hogy eddig a “B” kategóriás jogosítvánnyal csak a tehergépkocsi vezetésére jogosító “C” kategóriás engedély birtokában volt lehetőség buszvezetői képzésen részt venni, ami plusz időbeli és pénzügyi terhet jelentett mind a dolgozók, mind a munkáltatók számára.

Az előző héten elfogadott, már hatályba lépett rendelet értelmében a “B” kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők a jövőben teherautó-jogosítvány nélkül is részt vehetnek buszvezetői képzésen – tette hozzá. Az államtitkár szerint a “C” kategóriás tanfolyam eddig 600-800 ezer forintba került és fél-egy évig tartott, ezt követte a buszvezetői tanfolyam, ami 400-500 ezer forintos díjjal és hasonló időtartammal járt. Ennek a könnyítésnek köszönhetően a “C” kategória megszerzésének költsége megtakarítható – hangsúlyozta Nagy Bálint.

Mindkét kategória esetében a gépjárművezetői képesítési igazolvány (GKI) is szükséges, és ötévente kötelező ismétlő vizsgát kellett tenniük a szakembereknek. Azonban a rendelet eltörölte ezt a megújító vizsgát. Jelenleg ez az intézkedés érinti a Magyarországon mintegy 40-50 ezer szakemberét, de a könnyítés hatására az új belépők száma is növekedni fog – magyarázta az államtitkár.

Az új szabályozás célja többek között a szakmában tapasztalható munkaerőhiány enyhítése, különösen figyelembe véve, hogy sok szakember közelít a nyugdíjkorhatárhoz. Az adminisztratív terhek és kötöttségek csökkentése, valamint az új munkaerő vonzása is cél, amit a változtatások hozhatnak a közúti közlekedési szektorban – hangsúlyozta Nagy Bálint.

via 24.hu nyomán / illusztráció wikimedia

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük