Matrend

cropped matrend magazin.png

A kormány ismét fontolgatja a hatósági ár bevezetését az üzemanyagoknál, hogy ezzel is segítse az infláció letörését. A szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy ez az intézkedés ismét üzemanyaghiányt okozna.

A piaci folyamatok jelenleg nem indokolják a hatósági árat

A Mol Magyarország ügyvezető igazgatója, Bacsa György szerint a jelenlegi piaci folyamatok nem indokolják a hatósági ár bevezetését. Az ügyvezető igazgató szerint a fogyasztók is megtapasztalták, hogy ez az intézkedés nagyon kontraproduktív is lehet, mert az ellátásbiztonságot veszélyezteti.

A hatósági ár kontraproduktív, mert:

  • Beindul az üzemanyag-turizmus, megugrik a kereslet.
  • A hazai rendszer ezt a túlkeresletet nem bírja el, jön az üzemanyaghiány.
  • Ez a gazdaság lassulásához, a fogyasztók elégedetlenségéhez, társadalmi zavarokhoz vezet.

A kormány nem akar újabb konfliktust az EU-val

A kormány azonban nem csak hatósági árazással tud beavatkozni, januártól ugyanis a jelen állás szerint mintegy 40 forinttal nő az üzemanyagok literenkénti ára a jövedéki adó emelése miatt.

Ezt az emelést az uniós minimum adómértéknek való megfelelés miatt kell végrehajtani, de a kormány megtehetné, hogy – tovább – halasztja az emelést.

Bacsa György szerint a kormány azonban nem valószínű, hogy ebben az ügyben újabb kötelezettségszegést vállalna, mert az elmúlt időszakban Magyarországnak sok konfliktusa volt és van az EU-val.

via blikk.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük