Matrend

cropped matrend magazin.png

Francia kutatók szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerekben (UPF) alkalmazott bizonyos adalékanyagok magas bevitelét összefüggésbe lehet hozni a szívinfarktus, az angina és a szélütés megnövekedett kockázatával. Az emulgeálószerek, melyeket csomagolt élelmiszerekben és készételekben alkalmaznak az állag javítása érdekében, felvetik a gyulladás és bélbaktériumokra gyakorolt hatásukat, ami potenciálisan növeli a szívproblémák kockázatát.

A kutatók több mint 95 ezer szívbetegségben nem szenvedő felnőttet vizsgáltak, akik 2009 és 2021 között részt vettek a kutatásban. Az adalékanyagokkal a szívrohamot, szívkoszorúérbetegséget és agyi érbetegségeket kockáztathatjuk. A kutatók hangsúlyozzák, hogy bár az összefüggést kimutatták, más tanulmányokban is meg kell ismételni az eredményeket. Ezáltal hozzájárulhatnak az élelmiszeriparban alkalmazott adalékanyagok szabályozásának újragondolásához a fogyasztók védelme érdekében. A szakértők azt ajánlják, hogy érdemes elkerülni az előre csomagolt élelmiszereket.

via napi.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük