Francia kutatók szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerekben (UPF) alkalmazott bizonyos adalékanyagok magas bevitelét összefüggésbe lehet hozni a szívinfarktus, az angina és a szélütés megnövekedett kockázatával. Az emulgeálószerek, melyeket csomagolt élelmiszerekben és készételekben alkalmaznak az állag javítása érdekében, felvetik a gyulladás és bélbaktériumokra gyakorolt hatásukat, ami potenciálisan növeli a szívproblémák kockázatát.
A kutatók több mint 95 ezer szívbetegségben nem szenvedő felnőttet vizsgáltak, akik 2009 és 2021 között részt vettek a kutatásban. Az adalékanyagokkal a szívrohamot, szívkoszorúérbetegséget és agyi érbetegségeket kockáztathatjuk. A kutatók hangsúlyozzák, hogy bár az összefüggést kimutatták, más tanulmányokban is meg kell ismételni az eredményeket. Ezáltal hozzájárulhatnak az élelmiszeriparban alkalmazott adalékanyagok szabályozásának újragondolásához a fogyasztók védelme érdekében. A szakértők azt ajánlják, hogy érdemes elkerülni az előre csomagolt élelmiszereket.
via napi.hu nyomán / illusztráció freepik.com