Matrend

cropped matrend magazin.png

Az SLAC National Accelerator Laboratory, a Stanford Egyetem, az Oregoni Egyetem és a Manchester Metropolitan Egyetem kutatói olyan eszközt fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a hidrogén biztonságos és hatékony kinyerését tengervízből. A készülék egy kettős membrános szűrőrendszeren keresztül vezeti át a tengervizet, elektromos áramot felhasználva a hidrogén kivonására. A kettős membrános rendszer hatékonyan szabályozza a tengervízben lévő ionok mozgását, és elválasztja a hidrogént az egyéb elemtől, káros melléktermékek keletkezése nélkül.

A hidrogéngáz előállítására irányuló korábbi kísérletek többsége friss vagy sótlanított vizet használt, amely drága és energiaigényes folyamat. Ezzel a fejlesztéssel azonban közvetlenül a tengervízből állítható elő hidrogén, kiküszöbölve a vízsótalanító rendszerekre való szükségességet.

A kutatók által kifejlesztett eszköz alkalmazása elősegítheti az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok előállítására irányuló erőfeszítéseket. A tanulmány eredményei a Joule folyóiratban jelentek meg.

via hvg.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük