Matrend

cropped matrend magazin.png

A rohanó világban az életünk szerves részévé váltak a műanyagok, annak ellenére, hogy ismerjük káros hatásaikat a környezetre. Az Európai Unió és tagállamai betiltották az egyszer használatos műanyagokat, de olyan hétköznapi eszközök, mint a műanyag kulacsok és ételhordók, nem esnek még ebbe a szabályozásba.

Kutatók szerint azonban ezek is negatívan befolyásolhatják mind a környezetet, mind az emberi egészséget. Gyakran látjuk a műanyag ételeket és italokat tartalmazó termékeken a “mikrózható” feliratot. Ez azt jelzi, hogy a termék nem olvad meg a mikrohullámú sütőben, azonban a hatósági ellenőrzés nem terjed ki az ott zajló kémiai folyamatokra. Új kutatások arra utalnak, hogy a műanyag étel- és italtartók hosszú távon akár veszélyt is jelenthetnek az egészségünkre: természetes vagy mesterséges felmelegedés hatására ugyanis több millió, akár több milliárd mikroműanyag és nanorészecske oldódhat ki belőlük.

Bár a mikroműanyagok már részei mindennapjainknak, az egészségügyi hatásaikról még viszonylag kevés biztos információ áll rendelkezésre. Kutatók azt gyanítják, hogy a mikroműanyagok hatással lehetnek a viselkedésünkre, de akár a neurodegeneratív betegségek kialakulására vagy hajlam felerősítésére is. Ezenkívül a műanyagokhoz használt vegyi anyagok megzavarhatják a hormonokat, ami hatással lehet az anyagcserére, a szexuális fejlődésre és a termékenységre is.

Fontos megjegyezni, hogy bár a műanyagnak való kitettség emberi egészségre gyakorolt hatásai még nem teljesen tisztázottak, az életünket nagyban meghatározó termékekre szigorú ellenőrzések vonatkoznak az Európai Unióban, hogy megállapítsák, nincs-e komoly egészségkárosító hatásuk. Az egyszerűbb műanyag tárolóedények helyett javasolt lehet üveg-, rozsdamentes acél, kerámia- vagy fadobozokat használni. Ha mikrózásról van szó, ajánlott elkerülni a műanyag edényeket. Érdemes megfontolni az alternatív fűtési módszereket, mint például az airfryerek. Ha régi műanyag edényeket használunk, célszerű megválni tőlük, mivel idővel egyre több káros anyag oldódhat ki belőlük.

Bár a kutatások folyamatosak, a jelenlegi állás szerint célszerű lehet bizonyos óvintézkedéseket tenni a műanyagokkal való érintkezés minimalizálása érdekében.

via blikk.h nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük