Matrend

cropped matrend magazin.png

Általánosan elfogadott tény, hogy az orvosok kézírása gyakran csúnya és nehezen olvasható, és sokszor csak a gyógyszerészek képesek dekódolni azt. Ennek a problémának a vizsgálata során több kutatás is készült annak megállapítására, hogy tényleg minden orvos kézírása ennyire olvashatatlan-e, vagy csak egy városi legenda.

Egy kutatás a BMJ szaklapban megjelent tanulmány alapján azt mutatta, hogy az orvosok kézírása nem volt feltétlenül rosszabb, mint más egészségügyi dolgozóké. A kutatásban részt vevő orvosoknak és más egészségügyi dolgozóknak egy adott szöveget kellett tíz másodperc alatt leírniuk. Az eredmények szerint az orvosok kézírása az átlagos szinten mozgott az olvashatóság terén. Azonban a kutatás azt is megállapította, hogy általában a férfiak és a magasabb beosztásban dolgozók kézírása rosszabb minőségű volt.

Másik kutatás során különböző foglalkozású embereket vizsgáltak, köztük orvosokat is. Az eredmények azt mutatták, hogy az orvosok kézírása semmivel sem volt rosszabb, mint más szakmák képviselőinek írása.

Ugyanakkor akadt olyan kutatás is, melynek eredményei azt sugallták, hogy az orvosok kézírása valóban rosszabb lehet, mint más foglalkozásokban dolgozóké. Egy tanulmány szerint az orvosok több ronda betűt írtak, mint a közösségi önkéntesek.

Az orvosok gyakran kapcsolódnak problémákhoz a csúnya kézírásuk miatt, például rosszul olvasható receptek esetében. Ezért néhány tanulmány azt is javasolja, hogy a recepteket inkább nagybetűkkel kellene írni annak érdekében, hogy azok könnyebben olvashatóak legyenek. Manapság azonban sok országban már inkább elektronikus vagy nyomtatott formában adják ki a recepteket, ami minimalizálja ezt a problémát.

via telex.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük