Matrend

cropped matrend magazin.png

Megugrott a Kínában a gyerekeket érintő légzőszervi és tüdőgyulladásos megbetegedések száma, és egy azonosítatlan tüdőgyulladással járó betegség terjedése is jelentős. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részletes információkat kért a kínai hatóságoktól, és a ProMED jelentése szerint egyre több ismeretlen eredetű tüdőgyulladásra figyelmeztetnek az észak-kínai gyermekek körében.

A kínai média beszámolói szerint Pekingben, Liaoningban és más városokban a gyermekkórházakat elárasztották a beteg gyerekek és szüleik, órákat kell várakozniuk. A kínai hatóságok azt állítják, hogy az emelkedett légúti megbetegedések oka az influenza, a mycoplasma pneumoniae, a respiratorikus szinciciális vírus (RSV) és a koronavírus terjedése.

A WHO további információkat kért, és megjegyezte, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy a fertőzések halálosak lennének. A virológus, Jakab Ferenc, szerint két forgatókönyv lehetséges: egy új virális vagy bakteriális fertőzés jelent meg Kínában, vagy az ismert kórokozók terjedése miatt nőtt meg a légúti megbetegedések száma a korábbi korlátozások feloldásával.

A második forgatókönyvet erősítheti, hogy a gyerekek körében gyakoribb a megbetegedés, és azoknak az iskoláskorú gyermekeknek, akik eddig nem voltak kitettek a kórokozóknak, mostanra csökkenhet az immunitásuk. Ugyanakkor az is felmerült, hogy a kínai hatóságok a korábbi évekhez képest megnövekedett légúti megbetegedések számát az influenza és egyéb fertőzések terjedésével magyarázzák.

A virológus hangsúlyozta, hogy a tényleges okokat csak azután lehet megállapítani, miután Kína részletes információkat szolgáltat. Ebben az esetben a WHO és más nemzetközi szervezetek szorosan figyelik a helyzetet, és a tanulságokat levonva reménykednek abban, hogy a hatóságok átláthatóbban tájékoztatnak majd, mint korábban a COVID-19 kezdetén.

via nlc.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük