Matrend

cropped matrend magazin.png

Azoknak, akik várakoznak szürkehályog- vagy csípőprotézis-műtétre, fel kell készülniük arra, hogy türelmesnek kell lenniük, különösen, ha nem élnek szerencsés helyen. Esetleg külföldre kell fordulniuk.

Az Economx beszámolója szerint egy hónap alatt jelentősen megnőtt azoknak a betegeknek a száma, akik valamilyen ortopédiai protézis műtétre vagy szürkehályog-műtétre várnak. A NEAK adatai szerint olyan esetek is akadnak, ahol a betegeknek hosszú időt kell várniuk, például egy Szombathelyen élő páciensnek 2030 végéig kell kivárnia a térdprotézis-műtét időpontját.

Februárban összesen 20 615-en vártak a három legtöbbet várólistán szereplő beavatkozásra, ami több mint 1 100 fős növekedés az előző hónaphoz képest.

A területi különbségek még szembetűnőbbek, például egy győri páciensnek 412 napot kell várnia csípőprotézis-műtétre, míg Észak-Közép-Magyarországon mindössze 5 nap. Térdprotézis-műtétre Nyugat-Dunántúlon átlagosan 406 nap a várakozási idő, míg Dél-Alföldön mindössze 48 nap. A leghosszabb várakozási idő egy szombathelyi kórházban, ahol az elmúlt hat hónapban a betegeknek 753 napot kellett kivárniuk.

Extrém esetekben előfordul, hogy egy betegnek több mint tíz évet kell várnia a műtétre, mint például az említett szombathelyi eset, ahol egy betegnek 2030 novemberéig kell türelmesen várnia.

Sokan nem tudják, de a magyar társadalombiztosítási támogatással külföldön is lehetőség van gyógykezelésekre.

via infostart.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük