Matrend

cropped matrend magazin.png

Hét esztendeje hívhatjuk saját otthonunknak ezt a 1920-as években emelt házat, és épp ennyi ideje keltette fel figyelmemet a kertben álló kis ház – mondja Harmath Beáta.

E kerti építményt először eredetileg egy tyúkkolónak szánták, félig fedett “tyúkkifutóval”, mellette fatárolóval. Később egy újabb tulajdonos műhellyé alakította át. Ekkorra már felszerelésre került benne víz, villany, sarokban egy WC, hatalmas ipari mosdó és olajradiátor. Egy gipszkarton mennyezet és PVC padló borította a helyet.

Amikor Beátaék megvettek a szentendrei házat, a kis épületet szerszámok és gépek tárolására használták, minden ott kapott helyet, ami máshová nem fért. Ahogy lenni szokott, a lomok csak gyűltek, időről időre kiszelektálták, de mindig újra gyűltek.

Aztán észrevették, hogy akár hideg tél vagy esős ősz is lehet, az épület nem vált nyirkossá, tehát alkalmas lehetett más célra is…

Beáta elmeséli, hogyan változott meg az elhanyagolt raktárkamra egy gyönyörű kerti lakássá.

„2023 februárjában úgy döntöttem, belevágok, egy nagyon kedves ismerősöm segítségével elkezdtük az épület átalakítását “kislakká”.

Ez nagy munka volt. Naívan azt gondoltam, hogy tavaszra elkészülünk vele, de szeptemberre húzódott.

Az első meglepetés akkor ért, amikor a már meghajlott, sárgult, “hasas” neoncsöveket elkezdtük bontani, és láttam a gyönyörű, százéves gerendákat a gipszkarton mögött. A boldogságom határtalan volt.

Csiszolás és lenolajozás után szebb lett, mint valaha.

A kislak szigetelést kapott, új tetőt, szép, bontott padlóburkolatot. A régi téglából készült egy kis fürdőszoba.

Az egész terület alig nagyobb 25 négyzetméternél, de minden megtalálta a helyét.

Amiért különösen büszke vagyok, hogy minden, ami a kislakban található, kidobásra ítélt, mentett, felújított, átfestett darab. Lomtalanítások során talált, bolhapiacokon, Marketplace-en szerzett kincsek. Az egész lakás berendezése, minden bútor, burkolat, nyílászáró, kiegészítő kevesebb mint 100 ezer forintba került.

A türkiz terasz is szebb lett (amit pár éve már felújítottunk), és ami korábban a “tyúkkifutó” volt. A kislakhoz tartozó kertben pedig egy kerti sütő is épült.

A kislak most “teszt üzemmódban” van.

A család ifjai azt mondják, nagyon jó aludni ott.

via 24.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük