Matrend

cropped matrend magazin.png

Az elmúlt év január és október között a Kanyaró esetszáma a WHO európai régiójában harmincszorosára emelkedett az előző év azonos időszakához képest, hangsúlyozta a WHO koppenhágai regionális irodája.

A 54 államból álló Közép-Ázsiától keletre terjedő térségben 40 országban regisztráltak több mint 30 ezer esetet, míg tavalyelőtt mindössze 941 megbetegedést jelentettek. Kazahsztán és Oroszország volt a leginkább érintett, mindkét országban 10 ezret meghaladó esetszámmal. Nyugat-Európában Nagy-Britanniában regisztrálták a legtöbb kanyarós megbetegedést 183 esettel.

Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója aggasztónak nevezte, hogy tavaly 21 ezer ember került orvosi kezelésre kanyaró miatt, és öt haláleset is bekövetkezett a betegség következtében.

A WHO szerint a koronavírus-járvány idején csökkent a kanyaró elleni védőoltások száma, ami miatt számos ember, különösen gyermekek váltak sebezhetővé a potenciálisan halálos betegség szempontjából.

A WHO európai régiójában az 1,8 millió csecsemőnél mulasztották el a kanyaró elleni oltást 2020 és 2022 között. Az Egészségügyi Világszervezet sürgeti az erőfeszítések fokozását a kanyaró terjedésének megakadályozása érdekében. Minden országnak fel kell készülnie a kanyarójárványok gyors felismerésére és időbeni reagálásra, különben veszélybe kerülhetnek az Európában elért kanyaró felszámolásának eredményei. A cseppfertőzés útján terjedő kanyaró influenzához hasonló tüneteket és bőrkiütést okoz, komolyabb szövődményekhez vezethet, beleértve a tüdő-, középfül- vagy akár agyhártyagyulladást. Nincs rá közvetlen gyógymód, és egyes esetekben halálos kimenetelű lehet.

via penzcentrum.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük