Matrend

cropped matrend magazin.png

Nemrégiben amerikai tudósok azonosították azt a szuperbaktériumot, amely teljesen ellenáll az eddig hatékony antibiotikum-kúrának. A szakemberek aggódnak a durva járvány kirobbanásától, de reményt látnak a probléma megoldásában, mielőtt milliók pusztulnának.

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a fülfertőzések, és az egyik amerikai nő esetében még az antibiotikumok sem váltak be. A tudósok új megközelítésre váltottak, és apró háromlábú vírusokkal, úgynevezett baktériumfágokkal kezdték kezelni a fertőzést.

Ezek a multirezisztens szuperbaktériumok hosszú távú krónikus fertőzéseket okozhatnak, és komoly globális egészségügyi fenyegetést jelentenek. Az antibiotikum-rezisztens fertőzések évente több mint 2,8 millió esetet okoznak az Egyesült Államokban.

Az orvosok próbálkoztak az antibiotikumokkal, de azok hatástalanok voltak. A betegség okát a füléből vett minta elemzése során azonosították, és a tudósok egy ritka szuperbaktériumot találtak, amely bizonyos szemcseppek és műkönny használatával fejlődött ki.

Az esetből kiindulva az Egyesült Államokban egyre terjedő szuperbaktérium-fertőzés kialakulását észlelték, különféle tünetekkel és súlyos esetekkel. A tudósok azonban felfedezték, hogy a specifikus baktériumtörzs ellen hatásos baktériumfágok segítségével kezelhető a fertőzés.

Az antimikrobiális rezisztens fertőzések súlyos problémát jelentenek, és a szakemberek szerint 2050-re évente 10 millió ember halhat meg szuperbaktérium-fertőzésben. Az alternatív terápiák, mint a baktériumfágok, ígéretes megoldást jelenthetnek a kezelésre, és jelenleg klinikai vizsgálatok folynak a hatékonyságuk tesztelésére különböző fertőzések ellen.

A fágok, vagyis a baktériumfágok, a baktériumok természetes ellenségei, és genetikailag programozva vannak a kórokozók megtalálására, megtámadására és elpusztítására. A tudósok remélik, hogy a fágkezelés új lehetőséget nyit a szuperbaktériumok elleni küzdelemben, és a géntechnológia segíthet a fágok tömeges előállításában és alkalmazásában a gyógyításban.

via penzcentrum.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük