Matrend

cropped matrend magazin.png

 

Már gyermekkorunktól fogva ismerjük a bolti fizetés utáni rutint, amikor egy nyomtatott papírcédulát kapunk, amit gyorsan dobunk a legközelebbi szemetesbe. Ha esetleg mégis megtartjuk a garancia miatt, pár hét múlva már olyan állapotban van, hogy semmit sem kezdhetünk vele. De ez a helyzet lassan véget ér.

A papír nyugta digitalizálása régóta napirenden van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), és úgy tűnik, hogy 2024-ben végre valóra válik. Az adóhatóság teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy bevezessen egy mindenki számára kötelező digitális megoldást, amely megtartja a papír alapú nyugták előnyeit is. Ezek a tervek nemcsak azért izgalmasak, mert csökkentik a hulladékot, hanem mert új piaci lehetőségeket is nyitnak.

A főosztályvezető elmondta, hogy az e-nyugta bevezetése 2024 júliusában kezdődik, és a teljes átállásra négy évet szánnak. A papírmentes nyugta informatikai hátterét úgy tervezték meg, hogy a vásárlóknak ne kelljen külön regisztrálniuk. Csak egy okostelefonra és a hozzá letöltött alkalmazásra lesz szükség – írja a G7.

Az folyamatok titkosítva lesznek, így a NAV, a kereskedő és a vásárló csak a saját adatokhoz férhet hozzá. A NAV például nem fogja látni, hogy ki a vásárló (mivel a felhasználónak nincs szüksége regisztrációra), de a kereskedőnek igen, ha a vásárló beleegyezik.

A kereskedő összekapcsolhatja a nyugtaadást saját szolgáltatásaival (például hűségkártya vagy fizetési felület), de a NAV nem fogja látni ezeket az adatokat. A nyugtát csak a vásárló tudja majd letölteni saját azonosítójával.

A leírásból az is kiderül, hogy az e-nyugta kiállításához másféle pénztárgépre lesz szükség, így az összes pénztárgépet cserélni kell, vagy képesnek kell lenniük az e-nyugta kiállítás

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük