Matrend

cropped matrend magazin.png

Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és -Megelőzési Központja aggasztó jelentést tett közzé, amely egy rég elfeledett betegség ismételt felbukkanásáról számol be. Ez a betegség hosszú ideje fenyegeti az emberiséget, és most újra előtérbe került, ráadásul forrását még nem sikerült azonosítani. A helyzet különösen aggasztó, mivel a fertőzés terjedésének mechanizmusa egyelőre ismeretlen.

Bár még nem sikerült teljesen kiirtani ezt a betegséget a világból, most olyan területen történt újra megjelenése, amire a szakértők sem számítottak. Az Egyesült Államokban az 2020-as év során 159 leprás esetet regisztráltak, a legtöbbet Floridában, és még pontosabban az állam központi részén. Ebben az összefüggésben a CDC Emerging Infectious Diseases című folyóiratban megjelent tanulmány kiemeli, hogy a napfényes amerikai félszigeten ez a fertőző betegség akár endémiás is lehet, vagyis hosszú távon jelen lehet ott.

A Hansen-betegség, más néven lepra, már bibliai idők óta ismert fenyegetés. A Mycobacterium leprae vagy Mycobacterium lepromatosis baktérium által okozott fertőzés idegek, légutak, bőr és szem károsodását idézheti elő, ami akár évtizedekig is lappanghat. A jellegzetes tünetek közé tartoznak a bőrfoltok elszíneződése, különös kinövések a bőrön, talpi fekélyek, fájdalommentes arcduzzanat, zsibbadás és esetleges bénulás. A betegség aggasztó tulajdonsága, hogy az idegkárosodás miatt a betegek nem éreznek fájdalmat, így a fertőzés rejtve maradhat. Ugyanakkor jó hír, hogy az emberek nagy részének van természetes immunitása a lepra ellen, tehát időben történő diagnózis esetén hatékonyan kezelhető.

via divany.hu nyomán / illusztráció Pxfuelc.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük