Matrend

cropped matrend magazin.png

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján Magyarországon elsőként alkalmazzák a zöldhályog lézersebészeti kezelését, amelyet vágás nélkül hajtanak végre. Az eljárást femtoszekundumos trabekulotómiának nevezik, és három éve tesztelik egy kutatási program keretében. Az eddig elvégzett beavatkozások során sikerült 70 páciens látását megmenteni.

A femtoszekundumos trabekulotómia az invazív műtétekhez hasonlóan kezeli a zöldhályogot, azonban az eljárás fő előnye, hogy a szem megnyitása nélkül történik. Ezt azért tartják fontosnak, mert a hagyományos szemmegnyitó műtéteknél felléphetnek szövődmények, például fertőzés, szaruhártyaproblémák vagy lebenyelégtelenség, melyek káros hatással lehetnek a látásra.

A kezelés során egy speciális képalkotó eszköz és rendkívül érzékeny kamerarendszer segítségével külsőleg azonosítható a szemen belüli beavatkozás pontos helye. A betegeknek nem kell megnyitniuk a szemüket a beavatkozáshoz, és a pontos tervezésnek köszönhetően csökkenhet a szükséges szemcseppek száma, ami jelentős életminőségbeli javulást eredményez.

Az eljárás során egy kézi kamerát helyeznek a szemfelszínre, amely megmutatja a csarnokzug anatómiai részleteit. Ezen a területen hoznak létre egy téglalap alakú nyílást, hogy hatékonyan levezessék a csarnokvizet, és ezzel csökkentsék a szemnyomást. A kezelés ambuláns alapon történik, csepp-érzéstelenítésben, fekvő testhelyzetben, és a beavatkozás után a beteg azonnal távozhat otthonába.

A glaukóma, vagyis a zöldhályog egy olyan szembetegség, amely a szemnyomás és a látóideg keringése közötti egyensúlyhiány miatt károsítja a látásfunkciót. A betegség a 60-70 év feletti lakosság mintegy 10-15 százalékát érinti világszerte. Az új lézersebészeti eljárásnak köszönhetően a glaukómás betegek számára lehetőség nyílik a modern és szövődménymentes műtéti kezelésre.

A klinikai vizsgálatok sikeres befejezése után várhatóan mintegy két éven belül a kezelés elérhetővé válik a legtöbb nyitott zugú glaukómás beteg számára a Semmelweis Egyetemen. Jelenleg azok a páciensek jelentkezhetnek, akik 40 év felettiek, és a glaukóma kezdeti vagy közepes stádiumában vannak.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük