Matrend

cropped matrend magazin.png

A hétvégén hazánkban egy mediterrán ciklon hatására jelentős mennyiségű csapadék hullott. Ennek létrejöttében kulcsszerepet játszott az Északnyugat-Európában formálódó Margot hurrikán, pontosabban annak maradványai. Jelentős része a ránk zúduló esőnek a hurrikán eredetű. Részletesen beszámoltunk róla korábban.

A ciklon során az ország nagy részén 15-30 milliméternyi csapadék esett, míg a délnyugati és délkeleti területeken akár a szeptemberi átlagnak megfelelő 40-60 milliméternyi eső is lehullott.

Hétfőtől azonban már mindenhol megszűnik a csapadék, és időjárásunkban radikális fordulat áll be: a napi maximumok tekintetében visszatér a nyári időjárás.

Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu szakértője szerint a mai naptól szombatig tartó időszak napos lesz, csapadék nélkül. A nappali hőmérsékletek 23-28 fok között alakulnak, míg éjszaka 10-17 Celsius-fok körül várhatóak. Ebben az időszakban az éjszakák hosszabbak a nappaloknál, és a napsugarak beesési szöge is jelentősen csökken, így a “nyári meleg” már csak a nappali órákra jellemző. Azonban ezek a hőmérsékletek még júniusi vagy augusztusi maximumoknak felelnek meg, szeptember végén már 3-4 fokkal meghaladják az átlagos értéket.

Ez azonban még mindig nem a vénasszonyok nyara, hanem továbbra is a nyár utolsó szakasza. A szombaton azonban újabb markáns változás következik be, amikor egy északi hidegfront érkezik, amely lehűti a levegőt, elsősorban a déli és keleti régiókban, és jelentős esőt hoz magával.

Vasárnaptól pedig a hőmérsékletek 20 fok körüli értékeken stagnálnak. Innentől kezdve a levegő nem fog visszamelegedni, és az időjárás őszi jegyeket visel. A jelenlegi előrejelzések szerint október első napjai hozhatják el az igazi vénasszonyok nyarát: egy északkeletre elhelyezkedő anticiklon derült, napos időt ígér majd, hajnali ködfoltokkal és 20 fok körüli nappali hőmérséklettel.

via 24.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük