Matrend

cropped matrend magazin.png

Az új vadászati törvény értelmében 2023. július elsejétől a vadgázolásból származó károk nagy részét az autót üzemeltetőnek kell fedeznie – hívta fel a figyelmet az ALD | LeasePlan, a lizingszolgáltató és flottaüzemeltető vállalat.

A vadásztársaság csak akkor lesz felelős a kárért, ha az autós egyértelműen bizonyítani tudja, hogy a baleset előtt a vadat vadászták, lőtték vagy hajtották. Ellenkező esetben az autó tulajdonosa nem számíthat kártérítésre a vadásztársaságtól, sőt valószínűleg a vadásztársaság tehet kártérítési igényéről.

Korábban a sofőr akkor volt felelős a vadgázolásért, ha nem megfelelően alkalmazkodott az út- és időjárási körülményekhez, és a vadásztársaság felelhetett, ha nem helyezett ki vadveszélyre figyelmeztető táblákat. Július elsejétől viszont, még tábla hiányában is, az autósra hárul a felelősség.

A törvény kötelezi a gyorsforgalmi utak üzemeltetőit, hogy oly módon működtessék azokat, hogy a vadak ne kerüljenek fel rájuk. A káresetek során keletkezett átlagos kártöbblet akár milliós nagyságrendű is lehet, ezért érdemes előre gondoskodni a megfelelő biztosításról. A teljes körű casco mellett több biztosítónál külön vadkárbiztosítás is igényelhető. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár adatai szerint az elmúlt években évről évre több vad veszítette életét autóbalesetek következtében Magyarországon, a balesetek évi száma közelíti a 8000-et. Az őzek után a szarvasok és vaddisznók vannak a legtöbbet érintettek között.

via mti.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük