Matrend

cropped matrend magazin.png

Az örökhagyót túlélő házastárs az örökhagyó törvényes örökösei közé tartozik. Ha az örökhagyó tett végrendeletet, akkor annak elsőbbsége van a törvényes öröklési szabályokhoz képest, tehát a végrendelet határozza meg, hogy a hagyatékát kik és milyen rendben öröklik. Ha csak a vagyon egy részére terjed ki a végrendelet, akkor a többi rész törvényes öröklési rend szerint öröklődik.

A házastársi öröklés szabályai a Polgári Törvénykönyv szerint határozzák meg az örökhagyó hozzátartozói mellett. A házastársat holtig tartó haszonélvezeti jog illeti meg az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon. A többi vagyoni elemet, ha nincs végintézkedés, a törvényes öröklési rend határozza meg.

Fontos megjegyezni, hogy az örökhagyó végrendeletében rendelkezhet az örökhagyó vagyonának elosztásáról. Ha nincs végrendelet, akkor a törvényes öröklési rend lép életbe.

Az örökhagyó házastársa örökölhet, ha az életközösség nem szűnt meg, és az eset körülményeiből nyilvánvaló, hogy az életközösség visszaállítására volt kilátás. Ha az örökhagyó végrendeletet tett a házastársa javára, de az életközösség megszűnt, és a visszaállításra nincs kilátás, akkor a végrendelet hatálytalan.

Ha az örökhagyónak nincs leszármazója, szülője, vagy azok nem örökölhetnek, akkor az örökhagyó házastársa egyedül örököl.

via blikk.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük