Matrend

cropped matrend magazin.png

Egyre több kihívással kell szembenézniük a szoftverfejlesztőknek. A korábbiakhoz képest kevesebb lehetőségük van állást választani, és a mesterséges intelligencia (MI) megjelenése tovább nehezíti a helyzetüket. A vállalatok ugyan bővültek a COVID-19 járvány idején, de a pandémia után számos programozót elbocsátottak vagy a válság miatt bekövetkezett bevételcsökkenés miatt, vagy azért, mert már nem volt szükség ennyi munkaerőre az adott területen.

Az MI, például a ChatGPT, képes nemcsak emberi nyelven kommunikálni, hanem kódolni is, megkönnyítve ezzel mind a fejlesztők, mind pedig a munkáltatóik dolgát. Ez azt eredményezheti, hogy ugyanazt a feladatot kevesebb ember is elvégezheti, mint korábban.

A Motherboard által készített felmérésben 9388 szoftvermérnök véleményét kérdezték meg a helyzetükről. Az eredmények azt mutatják, hogy a kódolók úgy érzik, az MI kevesebb munkahelyet teremt majd, és mindössze 6% gondolja úgy, hogy a jelenlegi fizetéséért másutt el tudna helyezkedni.

A munkaerőpiac versenyesebb lett, és sokan érzik, hogy nehezebben találnak munkát. A technológiai szektorban 2022 és 2023 között több mint 400 ezer elbocsátás történt, és bár a szoftvermérnökök elbocsátása nem volt jellemző, az MI megjelenése mára változást hozott. Az MI-alapú kódoló eszközök például 6%-kal csökkentették a kód elkészítéséhez szükséges időt, ami a vállalatoknak költségmegtakarítást jelent, de a fejlesztők számára kihívásokat teremt.

via hvg.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük