Matrend

cropped matrend magazin.png

A magas vérnyomás szoros összefüggésbe hozható a mozgásszegény életmóddal, az elhízással és az egészségtelen táplálkozással. Az életmód orvoslás hatékonyan kezelheti a civilizációs betegségeket, ideértve a magas vérnyomást is. A táplálkozás- és mozgásterápia, a gyógyszeres kezelések és más gyógyító eljárások együttes alkalmazása segíthet a betegség kezelésében.

Magyarországon a felnőttek 20%-a, a 60 év felettiek több mint fele magas vérnyomásban szenved. A betegség hajlama genetikailag is meghatározott lehet, de az életmóddal és természetes módszerekkel is befolyásolható.

A magas vérnyomás civilizációs betegségnek tekinthető, és gyakran tünetmentes, ezért fontos az életmódváltás és a rendszeres ellenőrzések. Az életmód megváltoztatása már három hónap után is tartós vérnyomáscsökkenéssel járhat.

A következő lépéseket teheti a vérnyomás csökkentése érdekében:

  1. Testsúlycsökkentés: Ha a BMI indokolttá teszi, fogyjon. Kutatások szerint már öt kiló fogyás is csökkentheti a vérnyomást.
  2. Mozgás: Heti 5-7 alkalommal végzett legalább 30 perces aerob állóképességi edzés átlagosan 5-10 Hgmm-rel csökkentheti a vérnyomást. Az izomfejlesztés is segíthet.
  3. Egészséges táplálkozás: Fókuszáljon a növényi alapú étrendre, fogyasszon zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, omega-3 tartalmú élelmiszereket, olajos magvakat. Korlátozza a sóbevitelt és kerülje a feldolgozott élelmiszereket, zsíros ételeket, vörös húst, cukros italokat és alkoholt.

Az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás jelentős mértékben hozzájárulhatnak a magas vérnyomás kezeléséhez és megelőzéséhez. Fontos azonban, hogy minden életmódváltást szakemberrel konzultálva végezzen el.

via

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük