Matrend

cropped matrend magazin.png

A rendőrségnél munkaerőhiány van

Egyre kevesebben jelentkeznek rendőrnek. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint idén csak 470 fiatal kezdte meg a tiszthelyettesi iskolát, miközben ez a szám néhány éve még többezres volt. A járőrképzést is egyre kevesebben kezdik el, ráadásul menet közben sokan meggondolják magukat.

Ennek több oka van. Az egyik a rendőrök alacsony fizetése. Bár a tavaly elkezdett béremelési programnak köszönhetően a fizetések emelkedtek, még mindig nem magasak. A másik ok a munkaerőpiacon kialakult helyzet. Az elmúlt években más szektorokban is jelentősen nőtt a munkaerőhiány, így a rendőrségnek is nehezebb jó munkaerőt találni.

A munkaerőhiány komoly problémát jelent a rendőrségnek. Kevesebb rendőrrel nehezebb ellátni a feladatokat, ami növelheti a bűnözést. A rendőrök is megterhelődnek, ami növelheti a kiégésüket.

A kormánynak megoldást kell találnia a munkaerőhiányra. Ennek egyik módja lehet a rendőrök béremelése. A másik módja lehet a rendőrség népszerűbbé tétele, például azáltal, hogy a rendőrökről pozitívabb képet mutatnak a médiában.

Ha nem találnak megoldást a munkaerőhiányra, a rendőrség nem lesz képes hatékonyan ellátni a feladatait, ami veszélyeztetheti a közbiztonságot.

via blikk.hu nyomán/ illusztráció: Wikimédia

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük