Matrend

cropped matrend magazin.png

A laboratóriumi vizsgálat megerősítette, hogy a szarvasmarha veszettségétől szenvedett. Az eset előzménye, hogy az egyik állatgondozó kutyáját megtámadta egy ismeretlen állat, ami sérüléseket okozott neki. A kutya néhány hét múlva megbetegedett és elpusztult, és a vizsgálatok veszettséget mutattak ki nála. Feltehetően a kutya kapta meg a betegséget az ismeretlen állattól, majd továbbadta azt a szarvasmarhának.

A kormányhivatal 90 napos megfigyelési zárlatot rendelt el az érintett állományra, amelyet 3 hetenként teljes körű vizsgálat alá vetnek. Az állami költségen minden állatot immunizáltak veszettség ellen. A közlemény külön felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy elsősorban a legeltetett állatok veszélyeztetettek. Amennyiben a gazdák azt tapasztalják, hogy az állataikat ragadozó állatok (róka, aranysakál stb.) megtámadják és megmarják, azonnal értesítsék az állományt ellátó állatorvost vagy a hatósági állatorvost. Ha az állomány olyan területen van, ahol a veszettség előfordulhat, az állattartók immunizáltathatják állataikat a veszettség ellen.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint az eset egy olyan vadgazdálkodási egység területén történt, ahol számos járványügyi intézkedés, beleértve a fokozott felügyeletet is, elrendelésre került a tavaly és az idén jelentkezett pozitív esetek miatt. A területen évek óta zajlik a rókapopuláció repülőgépes vakcinázása, ami az ukrán oldalon a háború miatt megszűnt, így valószínűsíthetően ottani fertőzött állatok révén került be az országba a fertőzés.

A veszettség az emberre is veszélyt jelent, és a házi- és vadállatok védelme az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja. A hatóság fenntartja az intézkedéseket, amíg a járványügyi helyzet indokolja. Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot lát, haladéktalanul jelentse azt az illetékes állategészségügyi hatóságnak. Az elhullott rókákat a Nébih zöldszámán jelenthetik be (06-80/263-244). További információk a veszettségről, annak tüneteiről, terjedési módjáról és megelőzéséről a Nébih tematikus oldalán találhatók: https://portal.nebih.gov.hu/veszettseg.

via agrotrend.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük