Matrend

cropped matrend magazin.png

Menczel Krisztina és párja, Szilágyi János, egy Jászfényszarui házikót választottak otthonukká, noha első látásra nem tűnt szerelemnek. A ház felújítását a család közös erővel végezte el, és a parasztház jellegét korszerűsítették meg.

“Az otthonkeresés során más településeken is nézelődtünk, de igazából Jászfényszarun szerettünk volna olyan házat találni, amely megfelel az alapvető kritériumainknak, például a paraszti stílusnak, és lehetőséget biztosít saját igényeink szerinti átalakításra. Fontos volt számunkra a nagy udvar és a diófa jelenléte, ami jellemző a parasztházakra.” – mondta Menczel Krisztina.

Az első pillanattól kezdve látták a ház rejtett lehetőségeit és elfogadták a vele járó munkát. A felújítást Szilágyi János és az ács édesapja végezte. A munkálatok során alapozás, falazás, fa-födém és tetőszerkezet készítés, valamint gáz, víz és villanyvezeték kiépítése történt meg. A ház padlófűtéssel rendelkezik, kivételt képeznek a hálószobák, ahol radiátorok találhatók. A ház téglaépítésű, kivéve a tisztaszoba két oldalsó falát.

A födém érdekessége az, hogy a fa égetésével és kezelésével érték el a régies hatást. Az oromzat díszítése Szilágyi János saját készítésű. A régi veranda ablakai egy másik helyi vendégházban találtak új életre. A nyílászárók teljesen újak, és helyi mesterek munkáját dicsérik. A berendezés régi és új elemek harmonikus egyesítésével készült, ahol a zöld szín dominál, és az antik dióval való kombináció teremt harmóniát. A házban iparművészeti és népművészeti tárgyak is helyet kaptak.

via 24.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük