Matrend

cropped matrend magazin.png

A kisadózó vállalkozások tételes adózásának (KATA) rendszere lehetővé teszi a vállalkozók számára, hogy egyszerűsített adózási módon működtessék vállalkozásukat Magyarországon. Itt van egy általános útmutató a KATA vállalkozás indításához:

Hogyan tudok katás vállalkozást indítani Magyarországon?

Online ügyfélkapus regisztrációval, vagy személyes ügyintézés keretében, illetve a könyvelő is megtudja oldani helyetted, ha nem akarsz ezzel foglalkozni.
Ami fontos az indulás előtt:
  1. Előzetes vizsgálat: Első lépésként érdemes tájékozódni a KATA rendszerben való részvétel feltételeiről és korlátairól. Ellenőrizd, hogy vállalkozásod megfelel-e a KATA rendszerbe való belépés feltételeinek, például a tevékenység típusára vonatkozó korlátozásokra, az éves árbevételi és foglalkoztatotti létszám korlátokra.
  2. Regisztráció: Ha úgy döntesz, hogy KATA vállalkozást szeretnél indítani, regisztrálnod kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). Az online adatlap kitöltése után benyújthatod a regisztrációs kérelmet.
  3. Tevékenységi kör kiválasztása: A regisztráció során meg kell határoznod a vállalkozásod tevékenységi körét. A KATA rendszerben csak bizonyos tevékenységek végezhetők, ezért győződj meg róla, hogy a választott tevékenység megfelel a KATA rendszerben elfogadott kategóriáknak.
  4. Adófizetés: A KATA vállalkozásoknál az adózás egyszerűsített, tételes alapon történik. Ez azt jelenti, hogy egy fix havi összeget kell fizetned az adóhatóságnak. A pontos összeg évente változik, ezért fontos tájékozódni az aktuális KATA kulcsokról és az adófizetési kötelezettségekről.

 

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük