Nálunk így készül:
HOZZÁVALÓK
- 2dl tej
- 50dkg liszt
- 5dkg porcukor
- 3dkg élesztő
- 2db tojássárgája
- 3cl rum
- 5dkg vaj
- 1csip só
- 5dl étolaj
A Szalagos farsangi fánk elkészítése:
- Készítsünk kovászt a langyos tejjel, kevés liszttel, cukorral és az élesztővel. Keverjük össze, majd hagyjuk meleg helyen felfutni.
- A tojássárgákat keverjük habosra a porcukorral. Adjuk hozzá a tejet, rumot, majd jól dolgozzuk össze.
- Öntsük hozzá a részletekben olvasztott vajat, majd szórjuk bele a lisztet. Keverjük össze, majd dolgozzuk hozzá a kovászt. Hagyjuk a tésztát langyos helyen a duplájára kelni.
- Amikor a tészta megkelt, borítsuk lisztezett deszkára, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. Használjunk fánkszaggatót, hogy kiszúrjuk a fánkokat. Takarjuk le és hagyjuk ismét kelni, kb. fél órát.
- Egy lábasban melegítsünk bő zsiradékot. Ha a szalagos fánkok megkelték, nyomjuk közepüket kissé benyomottá, majd helyezzük az olajba úgy, hogy a fánk felső része kerüljön alulra. Fedjük le a lábast.
- Ha a fánk szép pirosra sül az egyik oldalán, fordítsuk meg, és süsük tovább fedő nélkül, hogy mindkét oldala aranybarna legyen.
A kész fánkokat szűrőpapírral bélelt tálban szárítsuk le, majd ízlés szerint porcukorral vagy glazúrral díszíthetjük. Jó étvágyat és kellemes farsangi időtöltést kívánunk!
Facebook hozzászólás