Tudjuk nem mindenki teheti meg, hogy házi , valóban háztáji tyúkot vásároljon, mert már a piacon sem nagyon lehet kapni igazi házi tyúkot. De a leves elkészítését mindenképpen házi tyúkkal javasoljuk, mivel arany színű, szép levest kapunk, aminek íze hasonlít a fácánból készült leveshez.
De mi is kell hozzá:
- 1,5 kg tyúk , ha több sem baj
- 4 közepes sárgarépa
- 4 közepes fehérrépa
- 1 közepes zeller
- 1 közepes karalábé
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g kelkáposzta
- 1 közepes zöldpaprika
- 1 közepes paradicsom
- bors ízlés szerint
- 2 csipet sáfrányos szeklice
- só ízlés szerint
- 10 dkg csiperkegomba
- 10 dkg fehér spárga
- 10 dkg karfiol
- 20 dkg zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem
- 50 g cérnametélt
- 5 l víz
Elkészítés:
- A tyúkot megmossuk, és elegendő hideg vízzel felforraljuk fedő nélkül.
- Közben megtisztítjuk a leveshez való zöldségeket, majd nagyobb hasábokra vágjuk.
- A felforralt tyúkhúsleveshez hozzáadjuk a zöldségeket, és takaréklángon, fedő nélkül főzzük, amíg a tyúk puha lesz.
- Egy kisebb edényben megpároljuk a felszeletelt gombát, spárgát és a zöldborsót 1-2 merőkanál húslevessel együtt fedő alatt.
- A megfőtt tyúkot kiemeljük a levesből, eltávolítjuk a nagyobb csontokat és a bőrt, majd forró levest merünk rá, és melegen tartjuk.
- A levesben főtt zöldségeket deszkára emeljük, vékony hasábokra vágjuk, majd a párolt zöldségekhez adjuk. (A kelkáposztát, hagymát, fokhagymát, paprikát és paradicsomot kidobjuk, és a leves tetejéről leszedjük a zsírt.)
- Egy külön edényben főzzük ki a cérnametéltet némi húslevesben.
- Egy mély levesestálat előmelegítjük forró vízzel, majd beletesszük a húsdarabokat, a tésztát, a zöldségeket és rámerjük a forró húslevest.
- A petrezselymet apróra vágjuk, a leves tetejére hintjük, majd azonnal tálaljuk.
Facebook hozzászólás