Matrend

cropped matrend magazin.png

Tudjuk nem mindenki teheti meg, hogy házi , valóban háztáji tyúkot vásároljon, mert már a piacon sem nagyon lehet kapni igazi házi tyúkot. De a leves elkészítését mindenképpen házi tyúkkal javasoljuk, mivel arany színű, szép  levest kapunk, aminek íze hasonlít a fácánból készült leveshez.

De mi is kell hozzá:

  • 1,5 kg tyúk , ha több sem baj
  • 4 közepes sárgarépa
  • 4 közepes fehérrépa
  • 1 közepes zeller
  • 1 közepes karalábé
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g kelkáposzta
  • 1 közepes zöldpaprika
  • 1 közepes paradicsom
  • bors ízlés szerint
  • 2 csipet sáfrányos szeklice
  • só ízlés szerint
  • 10 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg fehér spárga
  • 10 dkg karfiol
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 50 g cérnametélt
  • 5 l víz

Elkészítés:

  1. A tyúkot megmossuk, és elegendő hideg vízzel felforraljuk fedő nélkül.
  2. Közben megtisztítjuk a leveshez való zöldségeket, majd nagyobb hasábokra vágjuk.
  3. A felforralt tyúkhúsleveshez hozzáadjuk a zöldségeket, és takaréklángon, fedő nélkül főzzük, amíg a tyúk puha lesz.
  4. Egy kisebb edényben megpároljuk a felszeletelt gombát, spárgát és a zöldborsót 1-2 merőkanál húslevessel együtt fedő alatt.
  5. A megfőtt tyúkot kiemeljük a levesből, eltávolítjuk a nagyobb csontokat és a bőrt, majd forró levest merünk rá, és melegen tartjuk.
  6. A levesben főtt zöldségeket deszkára emeljük, vékony hasábokra vágjuk, majd a párolt zöldségekhez adjuk. (A kelkáposztát, hagymát, fokhagymát, paprikát és paradicsomot kidobjuk, és a leves tetejéről leszedjük a zsírt.)
  7. Egy külön edényben főzzük ki a cérnametéltet némi húslevesben.
  8. Egy mély levesestálat előmelegítjük forró vízzel, majd beletesszük a húsdarabokat, a tésztát, a zöldségeket és rámerjük a forró húslevest.
  9. A petrezselymet apróra vágjuk, a leves tetejére hintjük, majd azonnal tálaljuk.
Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük