Matrend

cropped matrend magazin.png

Összetevők:

  • 500 g hús (csirke vagy sertés)
  • 250 g rizs
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 evőkanál növényi olaj (pl. napraforgóolaj vagy olívaolaj)
  • 1 teáskanál édes pirospaprika
  • 1 teáskanál só
  • bors (ízlés szerint)
  • 1,2 liter víz (2 adagban)
  • petrezselyem (tálaláshoz)

Elkészítés:

A rizses hús elkészítéséhez hámozd meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Vágd apró kockákra a vöröshagymát, és törj át a fokhagymagerezdeket egy fokhagymanyomón vagy reszeld apró lyukú reszelőn. A húst is vágd 1-2 cm-es darabokra, majd mosd meg a paprikát és a paradicsomot, és vágd őket is apróra.

A pörkölt alap elkészítése: Egy nagy serpenyőben vagy lábasban melegítsd fel az olajat, majd add hozzá a vágott vöröshagymát. Párold, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ezután vedd le a tűzhelyről az edényt, és keverd hozzá az áttört fokhagymát, hogy jól elkeveredjen a hagymával. A hagyma és az edény hőjétől a fokhagyma enyhén megpirul és illatossá válik.

Tedd vissza az edényt a tűzhelyre, majd adj hozzá egy kevés vizet az alaphoz, hogy ne ragadjon oda. Ezután add hozzá a felaprított húst, és pirítsd meg minden oldalról, néhányszor átkeverve, amíg minden oldala szép barnára pirul.

Ezután add hozzá a pirospaprikát, a sót és a borsot. Alaposan keverd össze, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak. Ezután jön a felvágott paprika és paradicsom, amit szintén keverj bele a pörkölt alapba. Várj, amíg a paprika és a paradicsom levet enged, majd főzd el. Ez fokozza az ízét a pörkölt alapnak. Végül öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje az összetevőket. Közepes lángon, fedővel lefedve főzd, amíg a hús megpuhul.

A rizses hús befejezése:

Amikor a hús megpuhult, add hozzá a pörkölt alaphoz a rizst. Alaposan keverd össze a rizst a pörköltalappal, és szükség esetén adj hozzá annyi vizet, hogy ellepje a rizst is. Fedd le az edényt, és főzd további 15-20 percig, amíg a rizs megpuhul és felszívja az összes vizet.

Ha szükséges, ízesítsd utólag sóval és borssal. Alaposan keverd át, hogy a fűszerek jól eloszoljanak. Tálaláskor szórj a tetejére finomra vágott petrezselymet.

Kísérheted ecetes vagy kovászos uborkával, csalamádéval, savanyított káposztával vagy akár töltött csípős paprikával is.

Facebook hozzászólás
Ha tetszett a cikk oszd meg ismerőseiddel
Pin Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial