Összetevők:
- 500 g hús (csirke vagy sertés)
- 250 g rizs
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db paprika
- 2 db paradicsom
- 2 evőkanál növényi olaj (pl. napraforgóolaj vagy olívaolaj)
- 1 teáskanál édes pirospaprika
- 1 teáskanál só
- bors (ízlés szerint)
- 1,2 liter víz (2 adagban)
- petrezselyem (tálaláshoz)
Elkészítés:
A rizses hús elkészítéséhez hámozd meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Vágd apró kockákra a vöröshagymát, és törj át a fokhagymagerezdeket egy fokhagymanyomón vagy reszeld apró lyukú reszelőn. A húst is vágd 1-2 cm-es darabokra, majd mosd meg a paprikát és a paradicsomot, és vágd őket is apróra.
A pörkölt alap elkészítése: Egy nagy serpenyőben vagy lábasban melegítsd fel az olajat, majd add hozzá a vágott vöröshagymát. Párold, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ezután vedd le a tűzhelyről az edényt, és keverd hozzá az áttört fokhagymát, hogy jól elkeveredjen a hagymával. A hagyma és az edény hőjétől a fokhagyma enyhén megpirul és illatossá válik.
Tedd vissza az edényt a tűzhelyre, majd adj hozzá egy kevés vizet az alaphoz, hogy ne ragadjon oda. Ezután add hozzá a felaprított húst, és pirítsd meg minden oldalról, néhányszor átkeverve, amíg minden oldala szép barnára pirul.
Ezután add hozzá a pirospaprikát, a sót és a borsot. Alaposan keverd össze, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak. Ezután jön a felvágott paprika és paradicsom, amit szintén keverj bele a pörkölt alapba. Várj, amíg a paprika és a paradicsom levet enged, majd főzd el. Ez fokozza az ízét a pörkölt alapnak. Végül öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje az összetevőket. Közepes lángon, fedővel lefedve főzd, amíg a hús megpuhul.
A rizses hús befejezése:
Amikor a hús megpuhult, add hozzá a pörkölt alaphoz a rizst. Alaposan keverd össze a rizst a pörköltalappal, és szükség esetén adj hozzá annyi vizet, hogy ellepje a rizst is. Fedd le az edényt, és főzd további 15-20 percig, amíg a rizs megpuhul és felszívja az összes vizet.
Ha szükséges, ízesítsd utólag sóval és borssal. Alaposan keverd át, hogy a fűszerek jól eloszoljanak. Tálaláskor szórj a tetejére finomra vágott petrezselymet.
Kísérheted ecetes vagy kovászos uborkával, csalamádéval, savanyított káposztával vagy akár töltött csípős paprikával is.