Matrend

cropped matrend magazin.png

Az az egyén elhunyt, akit húsevő baktérium támadott meg, ezt az RTL Híradó jelentette. Korábban már beszámoltunk a 33 éves apa esetéről, aki életveszélyes állapotba került a kórokozó hatására. Az édesapu állapota sajnálatosan rossz volt a betegség következtében. “Sajnálatos módon nagyon kis mennyiségű izom maradt meg rajta. Bőrt feltétlenül pótolni kell, de jelenleg az a fő cél, hogy a keze megmaradjon. Lélegeztetőgépen van, a veséje leállt, a keringése nem működik, nincs vérnyomása, gépek tartják jelenleg életben” – nyilatkozta a férfi unokatestvére.

Bár az antibiotikum segíthetett volna a fertőzés korai szakaszában, sajnos a fiatal férfi esetében későn fedezték fel, mi okozza a betegségét. Vác városában kezelték, és jelentős vértranszfúzióra volt szüksége. Bár a tragédia pontos kórokozója nem ismert, Magyarországon korábban előfordult olyan bakteriális fertőzés, amely lágyrész nekrózist okozott a szervezetben.

Az ún. nekrotizáló fasciitist számos baktérium kiválthatja, köztük a Streptococcus pyogenes és a Vibrio vulnificus. Az előbbi a streptococcus torokgyulladást okozza, és ha a betegség kezeletlen marad, más szerveket is érint, például tályogot a mandula körül, középfülgyulladást, skarlatlázat, reumás lázat, vesegyulladást, toxikus sokk szindrómát, valamint szepszist, azaz vérmérgezést is okozhat.

Az utóbbi baktérium természetesen előfordul a tengervízben és a brakkvízben, és két módon fertőzhet: nyers vagy nem megfelelően előkészített tengeri ételeken keresztül, illetve nyitott sebekkel, amikor olyan vizekbe merülünk, ahol ezek a mikroorganizmusok élnek.

Gyakran a húsevő baktériumként emlegetik a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureust (MRSA), és hangsúlyozandó, hogy több baktérium általában keveredik, aerob és anaerob baktériumok egyaránt okozhatják a fertőzést. Fontos megjegyezni, hogy a “húsevő” jelző nem mindig teljesen pontos, mivel ezek a kórokozók más szöveteket, például kötő- és zsírszövetet is károsíthatnak.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük